Door een stoornis in het lymfestelsel of vatenstelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping, oftewel oedeem, in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid.

Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar. Voor een maximaal effect passen wij een combinatie van meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.

Werkwijze
Vaak wordt een patiënt verwezen door een specialist en worden oorzaken van de oedeem besproken tijdens de intake. Tijdens de intake wordt de meest geschikte behandel vorm gekozen.

Tarieven/vergoedingen
Manuele lymfedrainage komt normaal gesproken in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding door uw zorgverzekeraar. U kunt dit terug vinden in uw polisvoorwaarden of hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van uw huisarts of specialist is vaak noodzakelijk.

Manuele lymfedrainage: vanaf €38,- (de prijs wordt bepaald door zorgverzekeraar)


Behandel methoden

Manuele lymfedrainage
het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem stabiel is.

Ambulante compressietherapie
De huidtherapeut zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

Ademhaling- en bewegingsoefeningen
De huidtherapeut legt u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfevocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymfetaping
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymfetaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie)
IPC- therapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

Zwachtelen
Na stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.

Elastische kous
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Littekenbehandeling
Verstoring van het lymfestelsel – de oorzaak van lymfoedeem – komt vaak voor na een operatieve ingreep. De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden (fibroseren). Een littekenmassage helpt. Siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.
Meer informatie